nasiona marihuany, konopi, sklep thc-thc.com

Konopia i cannabis jako superfood

Przede wszystkim pojawia się pytanie, czym właściwie jest ten cały super food, czyli super żywność? Otóż są to produkty żywnościowe, które mają więcej właściwości i możliwości niż te konwencjonalne. Ogólnie rzecz biorąc jest to żywność, która zawiera ogromną ilość witamin, minerałów i antyoksydantów i dlatego uważana jest za szczególnie korzystną dla naszego zdrowia oraz dobrego samopoczucia.

Konopia i cannabis jako superfood, UltimateSeeds.plBez wątpienia roślinę konopi również można zaliczyć jako super żywność, ponieważ posiada ona niezliczone właściwości odżywcze, a ponadto lecznicze, które są przedmiotem wielu potwierdzonych badań. Począwszy od nasion aż po kwiaty i ponad to, roślina ta oferuje człowiekowi różnorodne właściwości, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm oraz nasze ogólne samopoczucie.

Nasiona konopi są bogate w różne minerały i błonnik oraz składają się z 20 do 24% z białka, posiadają pełny profil aminokwasowy i tym samym stanowią optymalne źródło białka i protein. Szczególnie L-arginina i BCAA w nasionach konopi występują w dużych ilościach. Wysokiej jakości białko edestyna również występuje w konopiach i jest ona łatwiejsza do strawienia niż na przykład białka sojowe. Stosunek nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 jest szczególnie zrównoważony.

Jeśli chodzi o kulinaria, to olej konopny, który jest produkowany z pożywnych i cennych nasion tej konopi, został raczej zaniedbany, choć jego wyjątkowy, maślany, orzechowy smak może również oferować zdrowe wzbogacenie, zwłaszcza w zimnej kuchni. Olej konopny jest na ogół mniej odpowiedni do smażenia i podgrzewania, ponieważ jego składniki pod wpływem wysokiej temperatury zostają zredukowane lub nawet całkowicie zniszczone, a jego smak nie żadnym wzbogaceniem dania.

Mąka konopna i białko konopne w proszku są również wytwarzane z nasion, jednak pozostałości jakie zostały po ekstrakcji oleju. Są to jednak dwa różne produkty. Przy produkcji białka konopnego w proszku, te pozostałości są ponownie mielone w niskiej temperaturze, aby rozbić błonnik i skoncentrować białko. Proszek jest wysokiej jakości dla budowy aminokwasów. Już od stadium młodej rośliny, nawet przed kwitnieniem, marihuana oferuje nam wiele korzyści podczas jej spożywania. Czy to w postaci liści w sałatkach czy soków, jest bogata w minerały i witaminy, jak również chlorofil, który dostarcza naszym komórkom tlenu, antyoksydantów i szerokiej gamy kannabinoidów, które pomagają regulować system endokannabinoidowy naszego organizmu.

W surowej roślinie marihuany znajdziemy szczególnie wysoki poziom składników CBDa i THCa, które są bardzo odżywcze i posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Spożywana na surowo roślina konopi może działać zapobiegawczo na choroby przewlekłe, a także wspomagać proces leczenia. Ponadto surowa żywność dostarcza organizmowi ważnych enzymów, których potrzebujemy do zrównoważonej diety.

Na miano superfood konopia zasługuje również ze względu na przypisywane jej właściwości medyczne. Można je znaleźć szczególnie w produktach końcowych, takich jak olej CBD, suszone kwiaty lub ekstrakty z kwiatów. Szczególnie interesujące są tutaj cannabinoidy o skoncentrowanej, naturalnej mocy leczniczej, a w szczególności terpeny, ponieważ są one głównym składnikiem olejków eterycznych wytwarzanych w roślinie i zawierają substancje zapachowe oraz smakowe.

Często przeciętnemu konsumentowi trudno jest włączyć konopie do swojej codziennej diety. Cała roślina oferuje wiele więcej niż tylko białko w proszku dodawane do koktajli oraz smoothies. Pasjonaci kuchenni mają niemal nieograniczone możliwości wprowadzenia konopi do swoich dań i poszerzenia swojego repertuaru.

Niezależnie od tego, w jakiej postaci preferujemy konopię w naszej kuchni lub jak ją spożywamy. Rośliny pochodzenia biologiczno-organicznego mają zazwyczaj pozytywny wpływ na ciało i umysł. Podczas gotowania z użyciem materiału roślinnego z konopi indyjskich należy zauważyć, że przy wysokiej temperaturze w tej roślinie zachodzi proces tzw. Dekarboksylacji, podczas której substancje niepsychoaktywne są przekształcane w substancje psychoaktywne. Chodzi tutaj głównie o składnik THCA, który przekształca się w THC.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Copyright © UltimateSeeds.pl - Konopi indyjskie, wszystko o nich.